B

B

divendres, 9 d’agost del 2013

EL NOM DE LA COLÒNIA BARCINO




Sabem, per una inscripció trobada a unes excavacions realitzades als anys 70 a la Plaça Sant Miquel, que el nom complert de la colònia era de Colonia Iulia Augusta Faventia  Paterna Barcino.

Però d’on ve el seu nom?

Entre d’altres el geògraf romà Pomponi Mela, cap a l'any 50 a.n.e. i  l’historiador Plini el Vell, al segle I n.e., ja fan referència a la colònia Barcino, anomenant-la aquest darrer també Faventia.

Sembla que Barcino podria ser la successora de Barkeno, un poblat ibèric que es trobava a Montjuïc on s’han trobat restes arqueològiques, es a dir, que tindria un origen preromà. El nom de Barkeno es coneix per monedes del segle III a.n.e.


Tenint en compte que la colònia fou fundada per August entre els anys 15 i 10 a.n.e., per l’assentament de veterans de les guerres càntabres, semblaria encertat pensar que es tracta d’una invocació a la família Iulia i al propi August; quant a la denominació de Faventia Paterna, podria fer al·lusió a la posició de Barcino en les lluites entre Cèsar i Pompeu (Pierre Vilar).

Faventia podria ser simplement el nom que els colons donaven a la colònia i Paterna s’afegiria posteriorment quant August va arribar a Hispania, nom que derivaria de la paraula llatina paterns que implicaria una relació de parentiu com a fundador de la colònia.

Però, que era una colònia? En la propera entrada ho explicaré.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada